Het aantal echtscheidingen in Nederland stijgt hard. In 1950 waren er in Nederland 39.746 echtscheidingen, in 2016 waren dit er 92.229. De eerste maandag na oud en nieuw wordt door advocaten uitgeroepen tot ’Divorce Day’, omdat op deze dag opvallend veel mensen de scheidingspapieren aanvragen. Ook staat de periode na de zomervakantie bekend als hét echtscheiding seizoen. Loopt uw huwelijk niet zo goed of bent u benieuwd naar de kosten van echtscheidingen? Lees dan snel verder.
Kosten echtscheiding, hoog?
Een scheiding is nooit leuk, voor beide partners niet maar ook voor de kinderen niet. Om te scheiden is er veel geld nodig, voor een advocaat en voor de rechtszaak. Een ingewikkelde scheiding met veel problemen tussen de partners kunnen de kosten ook nog eens flink verhogen. Bij het inschakelen van een advocaat moet u rekening houden met een hoog uurtarief. Het tarief van een advocaat kan al snel oplopen naar €200 per uur, dit bedrag kan lager zijn maar kan ook hoger oplopen. De kosten van de zaak moeten minimaal €3.000 bedragen voordat de zaak bij de rechter kan komen, het gaat dus altijd om veel geld.
Uurtarieven van advocaten
De uurtarieven van advocaten variëren sterk, meestal zitten deze tarieven tussen de 70 en 400 euro. Een gemiddelde rechtszaak kost de advocaat ongeveer 15 uur. Het is verstandig om tijdens het eerste gesprek duidelijk te krijgen wat de verwachte kosten zullen worden. Een advocaat kan namelijk heel makkelijk inschatten hoeveel uur hij in de zaak moet steken. Hij kan ook aangeven of u in aanmerking komt voor geldelijke steun vanuit de overheid. De advocaat bepaald uiteindelijk zelf hoeveel geld er in rekening wordt gebracht. De tarieven kunnen daarnaast afhankelijk gemaakt worden van het resultaat. Als u de zaak wint dan wordt het tarief hoger. Verliest u de zaak, dan rekent de advocaat een lager tarief. Het systeem van ‘no cure no pay’ bestaan niet in Nederland.
Financiële gevolgen
De echte grote kosten komen pas na de scheiding. Het opgebouwde pensioen moet namelijk gedeeld worden met de partner die minder pensioen heeft opgebouwd. Dit kan leiden tot een grote pensioenbreuk die op latere leeftijd niet meer opgelost kan worden.
Daarnaast komen er eventueel ook nog een aantal verplichtingen zoals het betalen van alimentatie aan de ex-partner en aan de kinderen bij. Ook de opgebouwde overwaarde van de woning moet voor de helft bij beide partners terecht komen. Wanneer één van de twee partners in het huis blijft wonen, moet de andere ex-partner worden uitgekocht. Meestal zal dit gefinancierd worden met een tweede hypotheek, want ook het spaargeld gaat voor de helft naar de ex. Tenslotte moet de inboedel, verzekeringen en de auto op een eerlijke manier verdeeld worden.
Advocaat nodig tijdens de scheiding?
Bent u opzoek naar een advocaat in de omgeving van kampen? Dan raad ik u Warnink & Both Advocaten aan. Zij zijn het oudste kantoor uit de omgeving en hebben dus veel ervaring in onder andere echtscheidingen. Het Kantoor houdt een gratis spreekuur in Kampen op iedere werkdag tussen 16.30 uur en 17.00 uur. Voor meer informatie of verdere vragen kunt u ook contact opnemen via 038-3316777 of via info@wb-advocaten.nl.