Ga je binnenkort trouwen? Dan is het verstandig om je te verdiepen in hoe het zit met trouwen en wettelijk erfrecht. Een ambtenaar van de burgerlijke stand sluit het huwelijk. Het huwelijk is een samenlevingsvorm, waardoor er aan aantal zaken in de wet zijn vastgelegd. Lees in dit artikel meer over trouwen en wettelijk erfrecht.
Meer weten over erfbelasting? Lees in dit artikel alles wat je moet weten!
Trouwen in gemeenschap van goederen
Wat zijn de verschillen tussen algehele gemeenschap van goederen, beperkte gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden? Lees hier hoe de wet werkt.
Algehele gemeenschap van goederen
Voor stellen die voor 1 januari 2018 zijn getrouwd en waarbij geen afspraken zijn gemaakt geldt volgens de wet dat het stel trouwt in algehele gemeenschap van goederen. Alle bezittingen en schulden die voor en tijdens het huwelijk (of geregistreerd partnerschap) zijn opgebouwd zijn gezamenlijk eigendom. Dat geldt bij bijvoorbeeld ook bij erfenissen of schenkingen. Geld, bezittingen en schulden worden bij een scheiding in principe in tweeën gedeeld.
Beperkte gemeenschap van goederen
Voor stellen die trouwen na 1 januari 2018 geldt volgens de wet dat zij getrouwd zijn in beperkte gemeenschap van goederen. Alleen het vermogen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd is voor jullie samen. Bezittingen en/of schulden van voor het huwelijk zijn niet van jullie samen. Ook giften, erfenissen en geschenken blijven persoonlijk bezit.
Huwelijkse voorwaarden
Willen jullie tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap bezittingen en schulden apart houden? Dan is het nodig om naar de notaris te gaan voor het laten opstellen van huwelijkse voorwaarden.
Trouwen en wettelijk erfrecht
Zonder kinderen zijn jullie vanaf de huwelijksdatum elkaar enige erfgenaam. Dit staat in de zogeheten wettelijke verdeling. Deze geldt ook als er geen testament is opgesteld. De echtgenoot die het langst leeft is op deze manier beschermd tegen de erfrechtelijke aanspraken van de kinderen. Als echtpaar met kinderen is het laten maken van een testament daardoor minder belangrijk.
Wil je meer informatie over erfrecht? Of heb je een erfrecht advocaat nodig? Neem gerust contact op met Erfrecht Online. Als ervaren erfrecht advocaat kan je bij deze partij terecht voor deskundig advies.